Over Teakhout - Semco teak producten

teak care europe
best teak cleaner
beste teak olie

Let op alle producten: uitverkochtnieuwe voorraad verwacht 10 juni

Ga naar de inhoud

Over Teakhout

Semco Teak Producten
Het gebruik en het onderhoud van teakhout


Teakhout, met zijn prachtige structuur, rijke kleur en eindeloze duurzaamheid, wordt gezien als het meest waardevolle hout voor toepassingen als scheepsdekken en tuinmeubelen. Kortom, teak wordt gebruikt onder de zwaarste omstandigheden. In de loop van de tijd tasten zon en andere weersomstandigheden het oppervlak aan wat ontkleuring, meeldauw, vergrijzing en ruwheid tot gevolg heeft.
De wens om schade die de elementen aanrichten te voorkomen zonder slaaf van Uw teak te worden leidde tot het onstaan van 'Semco Teak Care Products'. Anders dan de meeste sealers en teakolie producten, zal het teakhout met een aanvankelijke behandeling van SEMCO gedurende het hele seizoen beschermd blijven. Een enkele laag SEMCO Teak Sealer houdt het teak in topconditie.

Teak is een tropische houtsoort die in de wouden van Zuidoost Azië nog mondjesmaat voorkomt. De teakhout boom, lid van de Vervain familie (verbanacea tectona grandis), die in de natuurlijke bossen uitgeput raakt, wordt nu op plantages in o.a. India, Birma, Thailand en Java gekweekt. Bijna elk deel van deze boom wordt gebruikt. Vanwege zijn prachtige structuur, kleur en duurzaamheid, wordt deze houtsoort veel gebruikt in de scheepsbouw en meubelindustrie. Teak is sterk, duurzaam en nauwelijks gevoelig voor verrotting het bevat een olie die insecten weert.

De teakhout boom kan een hoogte bereiken van meer dan 40 meter met een doorsnede van 90 cm, uitlopend tot wel 2,50 m aan de voet. De bladeren zijn vrijwel de grootste ter wereld, n.l. 60 cm lang en 45 cm breed. Ze produceren een paarse verfstof en worden gebruikt voor dakbedekking en pakpapier. Teakhout bladeren zijn zo ruw dat ze in Azië worden gebruikt als schuurpapier. De boom draagt kleine witte trosbloemetjes en kleine vruchten ter grootte van een kers die oliehoudende zaden bevat. Het soortelijk gewicht van vers gekapte teakbomen is zo hoog dat ze niet drijven. In het verleden werden daarom teakbomen, voordat ze op plantages werden gezaagd, van hun schors ontdaan om ze daarna 2 jaar recht opstaand te laten drogen. Pas dan werden ze geoogst, gezaagd en door olifanten of water-buffels uit het bos naar de rivier gesleept om ze naar de markt te brengen.

Vanwege zijn structuur, gouden kleur en eindeloze duurzaamheid, is teak een bij uitstek geschikt materiaal gebleken om gebruikt te worden aan boord van handelsschepen, cruiseschepen, jachten en voor de fabricage van tuinmeubelen. Teak wordt veel gebruikt voor loopdekken op schepen en heeft een toegevoegde waarde voor wat betreft anti-slip eigenschappen, zelfs wanneer het nat is.
Wanneer teak echter blootgesteld wordt aan zon en weersinvloeden, komen de natuurlijke oliën naar de oppervlakte van het hout. De zon oxideert deze oliën waardoor het hout een grijze kleur krijgt. Uiteindelijk draagt dit proces ertoe bij dat de natuurlijke oliën uitgeput raken en het hout ruw wordt en scheuren aan de nerfgaat vertonen, zodat het een vruchtbare bodem is voor meeldauw en zwammen. Dit proces, te samen met erosie vanwege wind en regen, zal uiteindelijk resulteren in een vuil en ruw aanvoelend oppervlak. Oude zeelieden losten vroeger dit probleem op door de dekken te schuren met zeewater, zand en puimsteen. Vele moderne "yachtsmen", cruiseschip operators en eigenaren van teak meubelen hebben naar oplossingen gezocht om het teakhout zijn oorspronkelijke schoonheid terug te geven en het ook zo te houden.

SEMCO Teak Products is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwikkelen en fabriceren van producten voor het behandelen van teakhout, met name voor het reinigen en conserveren. Sinds het in 1978 in zijn basisvorm is ontwikkeld, worden SEMCO teak producten voornamelijk gebruikt in scheepvaart en industrie, maar wij hebben ontdekt dat in de afgelopen decennia ook veel bezitters vanteakhouten meubelen de wens hebben de rijke kleur van het hout te behouden zoals het uit de showroom komt.  Om teakhout over een langere periode te beschermen en haar natuurlijke kleur te laten behouden, zijn wij trots SEMCO cleaner en sealer te kunnen aanbieden.
SEMCO Teak Sealer is een op solvents gebaseerde teak afwerklaag; zo dun als water, welke pigmenten, meeldauwbestrijders, UV remmers (inhibitors) en vochtverdringers bevat.

SEMCO Teak Sealer bevat geen siliconen, vernissen, polymeren of exotische oliën.

SEMCO Teak Sealer zal, mits op een juiste manier gebruikt, niet zichtbaar zijn en toch zal het hout niet grijs worden, en zal het aanwas van meeldauw tegen gaan. Oppervlakkig vuil kan worden schoongemaakt met een niet agressief sopje; en met één herbehandeling elk seizoen zal het voor vele jaren zijn natuurlijke staat behouden.

Er is een grote verscheidenheid aan "teak oliën" op de markt om teak te beschermen, deze bevatten meestal lijnzaadolie of dierlijke oliën zoals visolie, al dan niet vermengd met minerale destillaten. Wanneer deze worden aangebracht op het hout geeft dat het hout een mooi aanzien, maar zodra dit hout aan de buitenlucht wordt blootgesteld verdwijnt deze aanblik zeer snel en is herbehandeling noodzakelijk. Met elke nieuwe laag wordt het hout donkerder van kleur en de oppervlakte wordt kleverig en is een verzamelplaats voor stof en vuil. Het organische afval van deze oliën vormt een prima voedingsbodem voor de groei van schimmels en meeldauw. In korte tijd moet het hout dan opnieuw geheel worden gereinigd.

Ook vernissen, polyurethanen en polymeren bieden geen uitkomst, omdat deze producten waarschijnlijk al snel door de natuurlijke oliën in het teakhout worden verdrongen. Zij vinden onvoldoende hechting. Hierdoor zal men zich genoodzaakt zien het hout volledig af te schrapen en te schuren alvorens weer een nieuwe laag aan te kunnen brengen. Al dit schuren is niet bevorderlijk voor de kwaliteit en de levensduur van het teakhout.
Indien teak geschaafd of met een mechanische schuurmachine geschuurd wordt, zal de warmte die hierbij vrijkomt de natuurlijke oliën verbranden of het hout polijsten. Het stof van geschuurd teak is zeer fijn en vettig, en het zal zich in de nerven van het hout nestelen. Dit veroorzaakt het vettige gevoel als bij nieuw hout. Deze verbrande olie en stof moeten eerst verwijderd worden alvorens men het hout

van SEMCO Teak Sealer kan voorzien. De sealer kan vanwege dit vettige stof niet doordringen in de verbrande delen en bovendien zal het stof de sealer absorberen en eventueel weggewassen worden, waardoor er een vlekkerig oppervlak ontstaat. Om verweerd teak te cleanen, bieden wij SEMCO Two Parts Cleaner aan, dit produkt is gemakkelijk in het gebruik en zal indrukwekkende resultaten laten zien.

Om het teakhout te reinigen met SEMCO Teak Cleaner, dienen alle lagen of alles wat de cleaner kan beïnvloeden, te worden verwijdert. SEMCO Teak Cleaner tast geen gelcoat of fiberglas aan. Gelakte vlakken dient men goed af te spoelen met water. Bij gebruik van SEMCO Teak Cleaner zijn rubberen handschoenen en oogbescherming aan te bevelen. Gebruik een waterslang, maak het hout grondig nat en spuit uit fles 1 (rood) een beetje op het hout. Schrob vervolgens met een schuursponsje of kortharige maar niet al te harde borstel met de nerf mee. Het beste is om per keer kleine stroken te behandelen, steeds elke strook te overlappen, van boven naar beneden werkend, waarbij de cleaner niet mag indrogen.Het hout zal een diep bruine kleur krijgen. Vervolgens zonder te spoelen gebruikt men fles 2 (groen) op dezelfde wijze. Deze vloeistof neutraliseert de vorige en men ziet het hout lichter van kleur worden. Daarna spoelt men met ruim water het geschuurde en omgeving. Het teak zal beduidend lichter van kleur worden en ook schoner. Indien verontreinigingen zijn achtergebleven, dient dit proces herhaald te worden. Naarmate het hout verder droogt zal het lichter van kleur worden.
SEMCO Two Parts Cleaner verwijdert teakolie, voedselrestanten, roestvlekken e.d.. Alle vaste delen, zoals vernissen, dient men voor het gebruik van cleaner te verwijderen. Gebruik nooit een koperdraad borstel of hogedruk reiniger. Deze brengen schade toe aan het teakhout en zullen een ruw en splinterig oppervlak veroorzaken. Gebruik nooit een staalborstel, omdat dit roestvlekken op het hout zal achterlaten. Een schuursponsje is het beste gereedschap om het teak te reinigen.

Indien teak reeds eerder met SEMCO Teak Sealer is behandeld, dan is het niet nodig om het hout met SEMCO Two Parts Cleaner te behandelen, tenzij men na enige jaren de gehele procedure wilt overdoen. Op nieuw teakhout is het niet nodig SEMCO Two Parts Cleaner te gebruiken. Met het opbrengen van één of twee lagen SEMCO Teak Sealer, dient men te wachten totdat het wasachtige gevoel van het nieuwe teak is verdwenen.

Er zijn 2 methodes om nieuw hout geschikt te maken voor SEMCO Teak Sealer: Of, het teakhout wordt enkele weken blootgesteld aan de weersinvloeden, totdat het juist kleur begint te verliezen, of het proces kan worden versneld door het hout simpelweg te reinigen met een sopje van een sterke niet agressieve detergent (afwasmiddel e.d.) Voor het gebruik van SEMCO Teak Sealer moet het hout volledig droog zijn. De inhoud van de bus goed schudden of roeren, zodat het product zich goed vermengd. SEMCO Teak Sealer is zo dun als water en ondoorzichtig (caramel). Gebruik een schuimborstel, platte kwast of schuimrubber sponsje om het hout zoveel sealer te laten absorberen dat het kan opnemen. Men hoeft zich geen zorgen te maken voor het overlappen of aanzetten van de rol of kwast. Nadat de eerste laag is geabsorbeerd, kan onmiddellijk daarna een tweede laag aangebracht worden. Gebruik na de 2e laag een droge doek om de overtollige sealer af te vegen. Twee lagen is in de meeste gevallen voldoende, daar meerdere lagen de structuur van het hout kunnen verdoezelen. Het teak zal na een uur stofdroog zijn en na een dag klaar voor gebruik. Koel, bewolkt of vochtig weer kan de droogtijd enigszins beïnvloeden.
Nadat de SEMCO Teak Sealer een paar weken aan het weer is blootgesteld, zal het hout eruit zien alsof het niet is behandeld, evenwel zal het teak niet grijs worden, noch zullen schimmels en meeldauw een kans krijgen.

Na behandeling van het hout, van tijd tot tijd schoonmaken met water en zeep en periodiek (na een seizoen), een nieuwe laag sealer aanbrengen, zodat het hout er nog jaren prachtig blijft uitzien. Als men het oppervlak met water besprenkelt en het water als parels op het hout blijven liggen, is de SEMCO Teak Sealer nog steeds werkzaam en behoeft er derhalve geen nieuwe laag te worden aangebracht. Gebruik SEMCO slechts indien het hout aan een nieuwe laag toe is. Hiermee wordt voorkomen dat de sealer zich ophoopt en de prachtige structuur van het teak verdoezeld. Schurende korrels e.d. of zeer intens gebruik zal uiteraard de onderhoudstermijn verkorten.

SEMCO Teak Sealer is verkrijgbaar in verschillende tinten. De meest populaire kleur van meubelbezitters is 'HONEYTONE', een 50/50 mengsel van SEMCO GOLDTONE en SEMCO NATUREL. Deze tint geeft het hout de rijke "honing" kleur, zoals de kleur van nieuw hout. Basis kleuren zijn onderling mengbaar, zodat elke kleur schakering samengesteld kan worden.
SEMCO GOLDTONE geeft het hout de roodbruine kleur van nieuw teak.

SEMCO NATUREL geeft het hout de gele zandkleur van gebruikt teak.

SEMCO CLASSIC BROWN geeft het hout de donkerbruine kleur van nat teak.

SEMCO CLEARTONE bevat geen pigment en is daarom minder resistent t.a.v. weersinvloeden, en vergt derhalve meer lagen en frequentere herbehandeling.

Alhoewel SEMCO Teak Sealer bestand is tegen weersinvloeden en de meest vlekken, kunnen sommige vette en oliehoudende voedselresten vlekken maken.

De beste manier om deze te reinigen is met een afwasmiddel of plaatselijk SEMCO Two Part Cleaner toepassen.
SEMCO CLEAR COAT GLOSS is een product dat in het onderhoud voorziet van hout met een glanzende toplaag bestand tegen weer en wind, vuil en vlekken. SEMCO Clear Coat Gloss kan gebruikt worden over SEMCO Teak Sealer. Het zal elke houtsoort iets donkerder kleuren; meer lagen betekent meer glans . Dit product wordt gebruikt om tafelbladen te beschermen tegen voedsel vlekken en op de loopdekken van cruise schepen. Het geeft maximale bescherming terwijl het slipvast blijft.

Teak hout is ongenaakbaar in zijn schoonheid en duurzaamheid. Met enige zorg zal het vele jaren zijn diensten bewijzen. Met behulp van

SEMCO Teak Producten zal het er als nieuw blijven uitzien.
SEMCO producten werken op een gelijksoortige wijze ook op andere tropische houtsoorten zoals: iroko, mahonie, redwood, essen, enz..

SEMCO producten vinden een brede toepassing, zoals buitenverblijven, hotels, cruise schepen, pretparken enz. SEMCO wordt ook veel gebruikt door botenbouwers, jachteigenaren, eigenaren van tuinmeubelen en kano’s.


SEMCO als je van je hout houdt!


©2018-2020 Aricom
Terug naar de inhoud